ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗ – ΠΙΕΡΙΑ

κτηματολόγιο Κατερίνη Πιερία

ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗ – ΠΙΕΡΙΑ

Το κτηματολόγιο η ακόμα καλύτερα η σύνταξη του κτηματολογίου μιας περιοχής είναι η διαδικασία της καταγραφής εμπράγματων ή άλλων εγγράφων δικαιωμάτων που έχουν νομικά η φυσικά πρόσωπα μιας περιοχής της χώρας. Όλα αυτά απεικονίζονται και καταγράφονται ύστερα από διαδικασίες στα λεγόμενα κτηματολογικά διαγράμματα. Γενικότερα το κτηματολόγιο εντάσσεται στο πολεοδομικό δίκαιο.

Άρα μπορούμε να πούμε ότι η σύνταξη του κτηματολογίου αποσκοπεί στην συλλογή και έπειτα στην καταγραφή δικαιωμάτων ανά ακίνητων , έτσι ώστε να γίνει η πιο ακριβής απεικόνιση των γεωτεμαχίων στο κτηματολογικό διάγραμμα.

Με ακόμα πιο απλά λόγια μπορούμε να πούμε ότι στο κτηματολόγιο, δηλώνουμε ότι έχουμε από ακίνητη περιουσία στην κατοχή μας έτσι ώστε το κράτος να συγκροτήσει έναν χάρτη και να γνωρίζει την περιουσία του κάθε ανθρώπου έτσι ώστε να μην υπάρχουν αμφισβητήσεις.

ΤΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗ – ΠΙΕΡΙΑ

Η ολοκλήρωση στον μητροπολιτικό δήμο Κατερίνης δηλαδή η έναρξη ισχύος έγινε το 2015. Το 2018 , 18 πρώην κοινότητες που ανήκουν στο Δήμο Κατερίνης και στον Δίου – Ολύμπου πρόκειται να αποκτήσουν κτηματολόγιο. Η υποβολή δηλώσεων ολοκληρώνεται στις 30 Απριλίου 2018.

Αυτοί που πρέπει να εντάξουν τα ακίνητα τους στο κτηματολόγιο είναι αυτοί που έχουν ακίνητα εντός των ορίων των Προκαποδιστριακών Δήμων/Κοινοτήτων» Αγίου Σπυρίδωνος, Βροντούς, Δίου, Καρίτσας, Κονταριώτισσας, Νέας Εφέσου του Καλλικρατικού Δήμου Δίου-Ολύμπου και των Προκαποδιστριακών Κοινοτήτων Άνω Αγίου Ιωάννου, Αρωνά, Γανόχωρας, Καλλιθέας, Κάτω Αγίου Ιωάννου, Κορινού, Νέας Τραπεζούντος, Νεοκαισάρειας, Παλαιού Κεραμιδίου, Παραλίας, Περιστάσεως, Σβορώνου του Καλλικρατικού Δήμου Κατερίνης της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Η υποβολή της δήλωσης στο κτηματολόγιο  είναι υποχρεωτική αλλιώς υπάρχουν από τον νόμο κυρώσεις.

ktimatologio_katerini_pieria

Τι θα γίνει με τα αδήλωτα ακίνητα στο κτηματολόγιο

Τα ακίνητα που δεν θα δηλωθούν έως την προβλεπόμενη ημερομηνία, θα καταγραφούν στις εγγραφές ως “άγνωστου ιδιοκτήτη” και εάν δεν διορθωθούν έως τις ημερομηνίες που θα προσδιορισθούν, θα περιέλθουν στο Ελληνικό Δημόσιο. Άρα καλό είναι όλοι αυτοί  που έχουν στην κατοχή τους ακίνητα να μπορέσουν έγκαιρα να καταχωρήσουν τα ακίνητα τους στο κτηματολόγιο για να μην δαπανήσουν έπειτα μεγαλύτερο κόστος και περισσότερο χρόνο.

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

  1. Απλό Αντίγραφο του τίτλου που τεκμηριώνει το Δικαίωμα σε Ακίνητο (π.χ Συμβόλαιο, Δικαστική Απόφαση)
  2. Απλό Αντίγραφο του τίτλου μεταγραφής
  3. Απλό Αντίγραφο της ταυτότητας
  4. Απλό αντίγραφο εντύπου που αποδεικνύει το ΑΦΜ ( π.χ Ε9, Εκκαθαριστικό, λογαριασμός ΔΕΗ)
  5. Τοπογραφικό Διάγραμμα εφόσον αναφέρεται στο συμβόλαιο

Σε ειδικές περιπτώσεις χρειάζονται και άλλα έγγραφα ανάλογα με την περίπτωση (π.χ. χρησικτησία, διαθήκη χωρίς δικαιούχους ή απλή διαθήκη κ.α).

ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΚΑΙ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

Οι δικηγόροι και ειδικότερα το δικηγορικό γραφείο μας είναι εξειδικευμένο στις καταχωρήσεις του κτηματολογίου. Με την εμπειρία μας είστε σίγουροι ότι δεν θα γίνει κάποιο λάθος και οτι η διαδικασία θα πάει σωστά στην καταχώρηση των ακινήτων σας στο κτηματολογίου.

Σκεφτείτε ότι ένα λάθος στην καταχώρηση του κτηματολογίου από μέρος σας ή από κάποιον που δεν γνωρίζει τη διαδικασία θα σας φέρει κοντά σε απρόβλεπτες εκπλήξεις έως και την απώλεια της περιουσίας σας. Για αυτό είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε έναν έμπειρο δικηγόρο έτσι ώστε να προστατευτείτε από όλα τα παραπάνω προβλήματα και με ένα μικρό σε σχέση με την αξία του ακινήτου ή του αγροτεμαχίου ποσό να μην αντιμετωπίσετε προβλήματα.